SÅ OOOTROLIGT GOTT!

.

.

.

IMG_2773-2.
.
.

Lördagens mycket gillade middag!

.

.

.

.

Bonoir vänner!

.

.

.

.

Här i vår lilla sjukstuga laddas det inför mellofinal och citronfromage står på kylning och chipsskålarna är fyllda till bredden! Tjejerna har fått bädda med madrasser i tvrummet och släpat ut alla kuddar och täcken och myst till det ordentligt där och själv ska jag också lägga mig raklång i soffan med fötterna högt och min favorit saltlakritschoklad inom räckhåll. Men först måste jag bara ge er ett recept på vår lördagsmiddag ikväll som blev Skaldjursrisotto och som blev såå god och uppskattades av hela la familia. Älskar ju både skaldjur och även en riktigt krämig risotto (nyttigt + onyttigt) så kombon är ju perrfekt enligt moi. Att göra risotto är busenkelt – gör bara som det står i receptet/på paketet! Stressa inte med för hög värme och rör h e l a tiden så ska du se att det blir tip-top:)

.

.

TOKMUMSIG SKALDJURSRISOTTO

.

 

Ingredienser

 

3 dl carnaroliris, eller annat ris för risotto
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
25 g smör
2 msk olivolja
1 dl vitt vin

Ca 8 dl kokande
fiskbuljong
4–5 dl riven färsk
parmesanost

Grönt
200 g små frysta ärter
50 g bladspenat
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
salt och peppar

Skaldjur
1 nät musslor
200 g skalade räkor
1 dl vitt vin

Garnering
chiliflakes
dill

.

.

Gör så här:

.

.

Steg 1
Hacka löken och vitlöken fint. Hetta upp smöret och olivoljan i en kastrull. Låt ris, lök och vitlök puttra utan att ta färg ca 2–3 min under omrörning.

.

.

Steg 2
Häll på vin och låt koka in under omrörning. Häll på lite av den kokande buljongen, ca 2 dl, och låt puttra tills riset är krämigt. Rör om, tillsätt ytterligare 2 dl och fortsätt så tills buljongen är nästan slut. Smaka av. Riset är klart när kornen har en lite hård kärna och risotton har en krämig, nästan lös konsistens. Ta av från värmen. Hit tar det ca 25–30 minuter.
.
.
Steg 3
Värm ärter, spenat och hackade vitlöksklyftor i olivolja tills spenaten har mjuknat. Krydda med salt och peppar. Koka musslorna i 1 dl vitt vin, 5 minuter under lock. Släng dem som inte öppnar sig.
.
.
Steg 4
Blanda försiktigt ner ärt- och spenatblandningen, parmesanosten, räkorna och musslorna i riset. Smaka av med salt och peppar och värm på svag värme. Lägg upp på varma tallrikar. Strö över chiliflakes och toppa med dillvippor.
.
.
.
Njut!
.
.
.
Ha nu en finfin kväll alla!
.
.
.
KRAM
.
.
.
.
.

13 kommentarer till “SÅ OOOTROLIGT GOTT!

  1. Vitt vin? Åt du av det? Att alkohol kokar bort stämmer bara till en liten del vet du, resten blir kvar… finns mycket att läsa om det.

    1. Det är alkoholfritt vin du vet och även om det varit 1 dl vanligt vin i musselspadet till musslorna så är det ingen fara alls för bebis. Ja det finns mycket att läsa och lära..

    2. Hej Karin,
      Jag måste bara fråga, på vilket sätt angår det dig om Petra äter av mat som innehåller vin?

    3. Alltså herregud! Vad är det för fel på vissa kvinnor..?! Det spelar väl ingen roll om det är alkoholfritt vin eller ej?? Hon använder lite vin i matlagningen, det är inte det att hon sitter o häller i sig en flaska vin rakt upp o ner!! Hon skulle tom kunna ta ett glas vin till maten utan att det skulle skada bebisen så snälla lägg av…

      Ser himla gott ut! Är själv i v 39 och tycker det är extra kul att följa din blogg nu när du också är gravid 🙂
      Skit i dumma kommentarer o bittra kvinnor som kommenterar här inne då o då. Inte värt att lägga energi på!
      Kram

    4. Det där stämmer inte. Du har ingen alkohol kvar i en risotto som har kokat i 30 min! Inte rödvinssås heller. Gå inte på kvällsblaskornas skrämselpropaganda. Men om man använder alkoholfritt vin som det på bilden så behöver man ju inte ens koka den.

  2. Men det där lät ju helt galet gott! Det måste jag laga någon helg, det var alldeles för längesen jag åt något med musslor i:) Vi åt också Risotto i går med soltorkade tomater, basilika och parmesan i, till det fläskfile, det var också väldigt gott. Ha en fin söndag!

  3. Ett risottotips är ramslök. Gör en ramlökspesto eller blanda i som spenaten. Smakar ljuvligt och det blir en härligt grönt risotto. Inte så lätt att få tag i ramslök, men snart är det vår och det växer vilt på många ställen i Sverige. Så gott!

  4. Karin- är du på riktigt?! Antar att du skojar men det var inte särskilt kul. Moraltant som kommer med fåniga (och osanna) pekpinnar! Skämmes!

  5. Ja vad ska man säga Karin… Jobbigt pinsam kommentar!
    Lycka till i livet Karin, hjälm, svångrem och hängslen är modellen för vissa!

  6. Men orka!
    Fattar inte ens att jag går igång och kommenterar på fåniga kommentarer (brukar inte det), men herregud!
    1 dl vin i en maträtt för 4-6 pers blir ju knappt ingenting per person när det är klart…. Dels kokar man riset så länge, och då reduceras dessutom vätskan rejält och alkoholmängden i vätskan som blir kvar, blir nästan helt obefintlig sett till per person!

    Sen var ju detta som sagt alkoholfritt vin, så där faller ju ändå hela resonemanget!

    Karin, skriv inte taskiga, anklagande och ogrundade kommentarer (tips! läs hela inlägget nästa gång och kolla bilder!). Ge inte pekpinnar åt en blivande fyra-barns mamma, som redan vet att alkohol (att dricka!) är skadligt. Det känns… ja, konstigt och dumt..

    Troligen får gravida kvinnor i sig fler skadliga ämnen, som de för vidare till fostret, genom hudkrämer, schampo, luften vi andas, konserveringsmedel och e-ämnen eller tandkrämen, än genom att äta en portion risotto (även om den skulle innehålla alkohol)!
    Susanne

    1. Ja, jösses… Tänkte samma sak! Snacka om att bara leta fel…när man inte ens själv har koll på sina fakta…

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg