I NÄSTA VECKA

.

Plastikkirurg Jesper Bergdahl (Foto Kate Gabor)

.

.

.

Hallå vänner!

.

.

Ni kanske minns att jag skrev om att jag skulle boka en magoperation/ärrkorrigering tidigare i somras? Det gjorde jag också och idag är det bara dagar kvar till själva operationen och jag är helt ärligt ganska nervös! Det är ett ganska stort ingrepp. Fick så bra input från er på inlägget jag gjorde då och många tips och åsikter och kommentarer och  det var guld värt. Fint att kunna läsa om andra kvinnors erfarenheter och dessa hjälpte mig i mitt beslut. Efter lite efterforskning och tips så föll valet på Akademiklinikens plastikkirurg Jesper Bergdahl – en mycket sympatisk  läkare som gav ett fint intryck på konsultationen. Eftersom jag besökt dem regelbundet i 5 år, och även samarbetar med kliniken, så känns det som ett klokt och bra beslut. Det är även lämplig tid just nu för en operation då H fortfarande är pappaledig till mitten av september ungefär och jag inte kommer kunna göra några lyft på ett par veckor (+ kommer ha ont).

Ni kanske undrar hur en konsultation gällande plastikkirurgi går till förresten? Jag visste ju inte riktigt exakt vad som behövdes göras när jag träffade Jesper utan ville höra lite tankar kring min mammamage och utlåtande från en expert. När jag kom till kliniken fick jag först berätta lite om vad jag hade för egna tankar kring magen och vad jag önskade och hoppades på för resultat. Jesper lyssnade noga på det jag sa och gjorde sen en undersökning. Han berättade, efter lite klämmande och kännande, att jag hade fått både navelbråck och en klassisk muskeldelning (diastas) efter den senaste graviditeten. Att om det ett år efter förlossningen fortfarande finns en sån bred delning som jag har så är så är det bara så, korsetten går liksom inte ihop igen. För att fixa min mage så att den blir fin och stark så måste naveln opereras, en ny skapas och musklerna sys ihop. Överskottshud opereras också bort. Jesper tog ett par före bilder, berättade vad operation exakt skulle innebära, konvalescens och vad det skulle kosta. Vi pratade lite om risker och ev komplikationer och förväntningar och sen fick jag träffa en sjuksyster som tog tester som blodprov (blodvärde) och tryck och jag fick ett preliminärt operationsdatum. Sen var det bara att bestämma sig..

Oj vad pirrigt det känns nu när det så snart är dags. Förhoppningen är alltså att jag efter ingreppet så småningom ska få en stark mage igen och slippa bred diastas och bråck och ond trött svank. Att ärret ska korrigeras (hamna lägre och bli slätt) och att hela magen ska bli lite finare också så klart.

.

.

.

Hoppas på fortsatt pepp och stöd från er nu – jag har alltid försökt varit ärlig och transparent här på bloggen när det gäller skönhet, fix och div behandlingar. Detta är ju ett mycket kontroversiellt ämne och många vill och/eller orkar inte dela med sig då det är inte är helt comme il faut.. Men ni får alltså fortsätta läsa även sånt här på House of Philia. Jag skäms inte och jag hoppas att jag kanske kan hjälpa er mammor i samma sits att sortera lite tankar kring graviditetsskador när jag skriver om detta ämne på min ganska välbesökta blogg. Vad man kan göra med trasiga mammamagar om man nu vill och kan det.

..

.

.

Håller tummarna att min delade mage, som ju är resultat av att den innehållit 4 älsklingar, och ländryggen ska bli stabil igen. Att svankandet ska bli mindre. Att jag får tillbaka min egna korsett!

.

.

.

Ha nu en fin dag så ses vi lite senare igen!

.

.

KRAM

.

.

.

40 kommentarer till “I NÄSTA VECKA

 1. Hej!
  Jag önskar dig all lycka till en andra gång men ta det lugnt nu efter operationen. Träna inte, lyft inte och VILA. Det viktiga för att läkningen ska bli så bra som möjligt är att låta såret vila och tejpa det. Om du gör om samma sak som sist du gjorde om ärret åker på hotellresa och börjar i roddmaskin och ” gymma ”efter jätte kort tid efter en operation så blir ett ärr aldrig snyggt . Du kan göra om operationen 10 gånger om, men får det inte läka i hop i lugn och ro blir det aldrig snyggt….lycka till nu och taket it east and peasy…kram

 2. Bonjour,(I’m french canadian )I wish you well and I hope for you the best with your operation.Have a good recovery.(And excuse my english writting).I wish you full sun in your heart .Dorice x

 3. Hej Petra! 10 veckor sedan jag gjorde min bukplastik nu. Jag var noggrann med att ha korsetten på mig hela tiden. 5 veckor dygnet runt och sen fem veckor dagtid. segt! Men Fick tips av dem på art clinic Att ha den i tio veckor. Då det minskar svullnad och resultatet blir bättre. Man blir svullen ett bra tag efter. Kan vara bra att känna till. Men det försvinner succesivt, det är fortfarande en lite stram känsla i magen. Men så fint. Ingen slapp hud, verkligen ingenting och magen är starkare nu än innan. Du kommer säkert bli jättenöjd💗Första veckan kommer du ha jätteont. Säger inte detta för att vara elak utan för att poängtera. Första veckan! Sen blir det bättre.
  Håller tummarna för dig! det kommer bli jättebra🙏Tack för din öppenhet.

 4. Jag önskar dig lycka till med operationen och hoppas att det blir som du tänkt/önskar. Då det är en stor bukoperation med många risker, fler än vad man kanske tror om man inte är insatt och kunnig, hoppas jag att du har pratat med fler än en läkare/företag. Bett om en så kallad second opinion. Och precis som Kamilla skriver ovan är det viktigt att ta det lugnt och följa de råd som ges vad gäller lyft, korsett, träning etc. Men som sagt, en second opinion hade jag gjort, då det är en stor operation.
  Stort lycka till!!

 5. Bered dig på smärta. Men kanske framför allt ett oerhört obehag. Känslan av de olika lagren inte satt ihop ordentligt än, och vätskan som rann inne i magen var obehaglig. Jag kunde inte räta på mig på ovanligt lång tid kanske. Det gjorde bara för ont, stramade något hemskt. Min man fick tvätta av mig, kunde ej stå upprätt i duschen, då svimmade jag! 4-5 månader för mig innan svullnaden lagt sig och jag tyckte mig kunna se slutresultatet. Jag var smal o fin innan (52 kg till 165 cm, men med så ful mage). Nu är jag smal o fin med FIN mage och det är underbart. Så det ÄR värt det! Lycka till =)

 6. Härligt att du nu får ta tag i detta! Kommer bli super!
  Själv så klarade magen sig väldigt bra genom mina graviditeter, värre var det med brösten. Hade en stor och tung byst innan (75G, hade tom H i amnings-bh) så när jag var ”klar med barn” gjorde jag en bröstförminskning och ett bröstlyft, även det en stor operation å lång återhämtning men jag är så nöjd! Har nu en lagom c-kupa å brösten sitter där dom ska!
  Ha en härlig fredag!

 7. Hej Petra!
  Jag har också fyra barn och har magmuskeldelning och ett ÄNNU FULARE navelbråck och ont i ryggen och hela alltet. Aldrig blivit smittad. Funderar på att operera naveln i alla fall. Man/Jag vill ju inte ens gå till badhus med barnen! Stranden är ok. Man kan ju vara färdigklädd i baddräkt när man kommer dit så man slipper visa upp den fula magen/naveln… Nu till min fråga: Vem betalar? Gör man det själv eller står Landstinget för det? Betalar man det själv får jag dras med min fula mage resten av livet med ryggont och allt det där jag fick på köpet av magmuskeldelningen… Visste du att många BB lär ut fel angående magträning efter graviditet? De förespråkar sit-ups!!! Min äldste son är 15 och för 2 år sen fick jag veta att om man fött barn ska man bara göra statiska övningar! Har man magmuskeldelning blir delningen ännu värre av sit-ups! Lycka till Petra och ta det lugnt i 10 veckor framöver! ♡

 8. Som kvinna efter ha fött och väntat barn har man väl all rätt att få bestämma själv vad man vill och önskar!! Stort lycka till!!!

 9. Betalar du fullt pris när det är ett samarbete? Guess not men det är väl win win för båda.
  Har själv gjort ett kirurgiskt skönhetsingrepp och använder fillers/botox så har absolut inga invändningar mot det. Min erfarenhet är ändå att vårdpersonal som jobbar med skönhetsingrepp har liiiite för lätt att vilja ”hjälpa till”. Har fått info från plastikkirurg men sedan när jag bett om en second opinion så har annan läkare som jobbar för landstinget fått mig att inse att operation inte behövs.

 10. Jag älskar att du delar med dig! Har själv inte det problemet, efter två vaginala förlossningar, men ett par andra som jag aldrig yttrat för ngn, inte ens maken, då jag tycker att det är så genant… mannen med stort H som jag annars delar allt med. Det är inte lätt det här, att dela det som är som känsligast. Du är fantastisk som delar det med alla oss, och ger mig lite styrka att kanske ngn gång i framtiden ta tag i mina fysiska bekymmer.
  Varmt lycka till, och jag ser fram emot att följa dig på även denna resa.
  Varma kramar från en annan Petra

 11. Kunde aldrig tro att du skulle ha en magmuskeldelning som är så stor att den inte går att träna ihop när jag ser bilder på dig. Undrar då hur det är med min delning för min mage putar verkligen. Ser nästan höggravid ut. 😭 Har börjat med mammamage träning i hopp om att få den någorlunda platt men det kanske är lönlöst då.
  Hoppas allt går bra med operationen. My Martens har ju gjort en och hennes resultat ser ju mkt bra ut. 🙂

 12. Jag blir lite beklämd när jag ser din mage….och att du inte är nöjd. Jag som jobbar inom sjukvård ( intensivvård/ uppvak) ser så mycket som går fel. Jag och mina kollegor säger ” oskuret är bäst”!! Det är klart att privatkliniker förordar operation, det är ju folks missnöje med sina kroppar de lever på. När det sen blir komplikationer så är det den skattefinancierade vården som får ta den kostnaden. Försök att känna tacksamhet för din kropp och vad den gett dig. Ingen är perfekt. Det måste synas att man lever och fött barn.

  1. Visst är det så att plastikkirurgi till viss del lever på vårt missnöje med våra kroppar, och att det säkraste är att aldrig någonsin ( behöva) snitta någonstans i våra kroppar.
   En operation är alltid en risk.
   Men att rätta till sådant som inte blev bra från början ( i Petras fall inom skattefinansierad vård ) , måste det vara så fel?
   Ett navelbråck ÄR en risk, delad magmuskulatur ÄR en belastning på kroppen, och kan orsaka framtida skador på rygg mm.
   När jag var 20 år ( är 46 år i dag ) fick jag en bröstförminskning beviljad av landstinget.
   Ja, jag lär skära i en fullt frisk kropp! Och det var tamigsjutton ett av mina bättre beslut!
   Jag tog bort ca 1,5 kilo på vardera bröst, och alla mina ryggsmärtor försvann, och därmed även min dagliga huvudvärk, slapp äta smärtstillande var och varannan dag. Och inte minst ökade mitt självförtroende, jag slutade gömma mig i stora tröjor, gick och badade med mina kompisar, kunde köpa kläder för min ålder och inte gigantiska tält av tantmodell. Slapp stirrande blickar från äldre män, tafsande händer från yngre killar, osv. Listan med fördelar kan göras hur lång som helst!
   Så, oskuret är alltid bäst!? Nej, verkligen inte. De där ärren, visst känslobortfall, och en och annan liten infektion efter ingreppet, det var och är så värt det!
   Det är så lätt att kommentera om hur andra ska resonera och göra runt sina liv, men det är endast den som lever sitt liv i sin kropp som kan avgöra vad som är bäst, ingen annan har en aning om hur personen mittemot egentligen mår i sitt skinn!

 13. Hi, I’m from Australia, have been following your blog for years,all the best. From Mia

 14. Varför valde du snitt med din sist födde? Vill minnas att du valde det. Då borde man väl vara beredd på att man får ett ärr eller har jag fel?
  Vore intressant men vet ju att du aldrig skulle delge det men hur mkt rabatt ett sånt här samarbete ger ch hade du gjort det oavsett samarbete eller ej? Var drar du gränsen för att göra ett ingrepp? Det naturliga är ju så vackert!! Varför ska vi kvinnor operera hit och dit men inte männen? Tycker det är vackert att åldras och visa att man fött barn, ska synas att man är 40+ och inte tro att man måste se ut som en perfekt i hyn 20 åring.
  Hur reagerar din äldsta dotter på alla ingrepp?
  Alla har ett fritt val så inte det, men tror att du skulle vara så galet vacker, helt naturlig! Komma på badstranden med ett ärr och 4 barn i släptåg, det är häftigt!!

  1. Hon skriver klart och tydligt att hon har ONT pga magmuskeldelning. Och om hon inte är nöjd över ärret så är det ju en självklarhet att fixa även det på samma gång.

 15. Men varför måste man gå runt och må dåligt och stå ut och vara så tacksam. Visst för vissa fungerar det men jag tror att det många inte talar om är att man kan hamna i depression för att man hamnar i moment22 i sina tankar och ensamhet. Jag tycker det är bättre att göra något direkt istället för att vänta. Väntar man finns risken att man inte tar hand om sig på rätt sätt, börjar tröstäta och hamnar i en ohälsosam livsstil bara för att man inte kommer åt problemet och får andra besvär. Jag tror att synen på detta kommer att ändra sig i framtiden. Visst tjänar privatkliniker pengar, men varför skulle det vara något dåligt. Däremot så bör verksamheten regleras bättre, där finns mycket att göra. Uttycket ”oskuret bäst” känns lite malplacerat, flera mammor har inte något val när det gäller kejsarsnitt och kanske lider för att inte fått en ”normal” förlossning och säger man att oskuret är bäst. Det är som att få skit kastad rakt i ansiktet och höra att ”oskuret är bäst”. Tänk att med en operation få ordning på muskler i mage (och rygg) och slippa oroa sig för tex urinläckage och andra mycket obehagliga överraskningar och faktiskt kunna använda sin kropp på rätt sätt och ha ett aktivt liv. Många gånger så agerar man och låter rädslor styra sitt val och åsikt. Jag stöttar dem som vågar se sitt problem i vitögat och faktiskt gör något åt det i privat eller offentlig vård.

 16. Svar till Helena ffa.
  Att operera något när det finns medicinsk indikation är ju inget att diskutera om. Då måste det göras, man får väga riskerna med operationen mot riskerna med att inte göra den. Men det bästa är ju att slippa opereras…oskuret är bäst. Varje operation är förenad med risker. Det är inte alltid man vill tänka på det. Jag vill absolut inte ”slänga skit i ansiktet” på de som måste opereras. Att jag kommenterade Petras inlägg om hennes förestående magoperation var ett sätt att kanske få henne/bloggläsare att reflektera över kroppen vi har. Handen på hjärtat…..vad är ett ärr, lite löst skinn. Livet ger oss ärr både synliga och osynliga. Att må dåligt över sin kropp och som du Helena säger, kanske börja tröstäta… då tror jag ändå inte att en operation är lösningen. Då kanske man behöver hjälp att hitta sina ”inre låsta dörrar”. Jag tror att man genom att känna tacksamhet över sin kropp så mår man bättre. Tänk att du fungerar varje dag. Att ha en funktionell kropp är så mycket mer värdefullt än en ”snygg och rynkfri”. ( En del har ju både och). Men detta är mina åsikter, det finns många andra. Många operationer görs i onödan( medicinskt omotiverade), och det kommer att bli mer restriktivt i framtiden tror jag.

  1. Men varför väljer du att bara läsa delar av Petras inlägg? Hon skriver ju klart och tydligt att hon INTE har en funktionell kropp iom navelbrock och muskeldelning. Att samtidigt släta ut ett ärr och ta bort lite överflödig hud är en petitess i sammanhanget.

   1. Fast Maja….jag har läst hela inlägget. Det är nog så att vår syn på funktionell kropp skiljer sig åt. Jag anser nog att har man familj med fyra barn, kan bära 1-åring, villa med trädgårdsskötsel samt tränar/joggar, ja då har man en fantastisk kropp. Mitt första inlägg var mer menat som en liten påminnelse om det, till Petra och alla andra. Och…..naturligtvis så får alla göra vad man vill med sin egen kropp. Jag ville bara mana till reflektion i dagens utseendefixerade samhälle. Och vad ger det för signaler till våra barn?

    1. Håller verkligen med. Varför inte se till att det är ok att man får små/stora skavanker av att vara gravid. Så länge det inte påverkar jobb och vardag så kan man väl tycka att det är ett slöseri med sjukvårdens resurser.

 17. Heja dig som lyfter detta, är så viktigt att vi mammor inte skäms för hur våra magar ser ut efter att burit barn. Våra magar är ju helt fantastiska som kan töja ut sig så himla mycket och det är ju inte konstigt att det blir skavanker efteråt. Att vi sedan kan göra något åt problemen tycker jag personligen är helt fantastiskt. Tycker det är jättebra att du offentligt lyfter problemen man kan få efter barn men även att det finns hjälp att få om man önskar. Hoppas du får det resultat som du önskar, lycka till!

 18. Gjorde min bukplastik för 6 månader sedan och så här i efterhand ångrar jag inte de beslutet!
  Starkt att stå upp för ditt beslut och göra det som känns bäst för dig!
  Kram

 19. Hej Petra!
  Aldrig tidigare kommenterat ngt här tidigare, men måste nu bara ställa en fråga. Varför snittades du? Du är ju väldigt öppen så tänker att detta inte är så privat. Anser att alla gör vad de vill med sina kroppar, även om det ibland absolut går för långt. Att snittas är ju ett stort och riskfyllt ingrepp, vet av erfarenhet att många tror att det är enklare än en vaginal förlossning.
  Så, bara lite nyfiken…
  /Ingela

 20. Lycka till Petra, tycker du är stark som orkar skriva öppet om det här, speciellt när det är så många som måste komma med både det ena och andra påståendet.
  Vem har med att göra om och varför du valde att göra ett snitt?
  Och vem har rätten att tycka att man ska vara nöjd med det man ”har”
  Och varför ifrågasätta om vad op kostar, om den är ”sponsrad” eller inte, vad har folk med det att göra!
  (Har själv gjort bukplastik och köpt mig nya bröst, tänk så hemsk jag är i mångas ögon, men själv är en jäkligt nöjd 50-åring med en kropp jag trivs i, och trivs jag mår jag bra!)

  1. Vill bara inflika – man väljer inte att göra ett kejsarsnitt. Det är en medicinsk indikation som ligger bakom ett beslut om snitt.

   1. Fast nu har P skrivit om att hon snittats utan medicinska indikationer utan mer av psykologiska själ och att det var hennes önskan/ val som efter diskussion beviljades.

 21. Wow vad du är modig! Håller tummarna att det kommer att bli just så fint som du hoppas på.
  Kram!

 22. Jag tycker du är väldigt modig och stark som delar med dig så öppet om dina planer och tankar kring detta! Jag kanske inte riktigt delar din syn på plastikkirurgi – men strunt samma! Med tanke på hur mycket skit du fått, och lär fortsätta få, när du skriver om detta så vill jag bara på detta sätt ge dig cred för din styrka! 🙂 Hoppas operationen går bra och att du blir nöjd med din mage efteråt!

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg