FONDUE MED OXFILÉ, GRÖNSAKER & RÖDVINSBULJONG

INNEHÅLLER REKLAM/ANNONSLÄNK NORDIC NEST

.

Häromdagen åt vi fondue igen! Men hur hemtrevligt räd et inte med en riktigt mysig fonduekväll? När jag var liten hade jag en vän vars föräldrar ibland bjöd på fondue när vi hade sleepover hos henne och jag tycket det var det så himla mysigt.  Vi åt nämligen aldrig fondue (förutom kanske på restaurang i Alperna) så detta var suuperspännande när man var så där 7-8 år. Sen dess har det inte varit mycket fondue direkt men nu ska det bli mer ofta för jag har äntligen fattat att man måste ha en riktigt smarrig buljong. Inte olja utan en mustig buljong med vin, det blir ju helt g a l e t gott. Så blev det svensk ekologisk oxfilé i bitar och grönsaker att doppa och så bearnaise och aioli som såser. Tillbehör – smashed potatoes. Mmmmmmums

.

.

.

(Min klassiska  fina och rejäla Fonduegryta med gafflar är från Staub)

..

.

Barnen älskar fondue och det blir ju ett rätt roligt sätt att äta middag tillsammans – vad tar man på sin egna gaffel och vems gaffel vems och är klar först osv! Sen tar detta lite tid, man kan inte stressa, och det är bra oss som är en familj som brukar äta klart på typ 3 min innan alla störtar iväg:) ((Dock äter vi alltid middag tillsammans om det inte är något speciellt. Tycker det är viktigt att samla hela familia och prata om dagen osv)

.

.

FONDUE MED RÖDVINSBULJONG

8 portioner

.

Du behöver: 2 st gul lök, 3 klyftor vitlök, 1 flaska rött mustigt vin, 1,2 l vatten, 2 dl köttfond, 3 msk soya, 3 st lagerblad, 10 st svartpepparkorn.

Gör så här:  Skala och skär lök och vitlök i klyftor. Koka upp vatten, vin, soja och fond i en gryta. Tillsätt lök, vitlök, lagerblad och pepparkorn och låt koka utan lock ca 15 min.

.

Tillbehör: Man tar vad man tycker om! Kan vara kyckling, fläsk, entrecote, oxfilé eller vilt tex. Fördelen med nöt är ju att man inte måste vara så noga med att det är genomstekt. Skär köttet i kuber och räkna med ca 150 g per person Grönsaker som passar är  blomkål, broccoli, lök, champinjoner tex. Såser kan vara smaksatta med allt möjligt – bea, gorgonzola, vitlöksdipp, barbeque, tsatsiki. Lägg alla tillbehör i olika små skålar.

.

Sen kan mans servera pommes, potatisgratäng, bakad potatis eller klyftpotatis. Eller min absoluta favorit smashed potatoes med parmesan (På vintern kör jag Amandine istället för färskpotatis, blir lika gott)

.

..

.

Har dock aldrig testat ostfondue hemma och är sugen på det också! Är det lika gott som det låter (älskar ju all form av ost) och är det någon av er som kanske har tips på godaste varianten??

 

.

Från fondue till något annat riktigt härligt – har ni också märkt hur mycket längre det är ljust redan?! Det är ju ljust när Moje ska till skolan och ljust när jag hämtar! Idag fick jag nästan ett lyckorus när jag insåg detta faktum, jag som verkligen ogillar vintermörkret… Yes snaaart är det vår vänner, nästa vecka kickar februari igång och den månaden går ju jättesnabbt och sen är det mars och då är det v å r. Fågelkvitter, snödrop, grusiga vägar, kaffe på altantrappen och våffeldag herregud som man längtar…

.

.

KRAM

.

.

.

8 kommentarer till “FONDUE MED OXFILÉ, GRÖNSAKER & RÖDVINSBULJONG

 1. Ostfondue är supergott också. Tycker de färdiga påsarna funkar bra men häll i en skvätt Kirschwasser (körsbärsbrännvin) som man gör i Schweiz. Kokt potatis, kallskuret, cornichoner och vitt vin i glaset till.

 2. Vi brukar även ha brieost och någon god hårdost att doppa i buljongen…blir supergott ihop med köttet och tillbehören! Vem gillar inte smält ost liksom! 🙂

 3. Tack för att du påminde!! Ser så himlans gott ut
  Vi lagade fondue för flera årsen i samma veva som vi gifte oss. Vi fick nämligen två fonduegrytor i bröllopspresent (!)av två olika par ska sägas. 🙂
  Men detta får bli nästa helgmiddag framöver.
  Smashed POTATOES är ju ochså så gott!
  Kramar och tack för all inspo du bjuder på

 4. Hur gör man med köttet? Doppar man bara allt i buljongen? Ingen stekning alls? 😅 //En som aldrig ätit fondue

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg