NÖTFÄRSBIFF MED KANTARELLSÅS

.

För någon vecka sen bjöd jag på detta som ni ju måste få receptet på också! För att det blev så där riktigt ”klassiskt-husmasmarrigt” Just sån mat kan göra mig typ lycklig! Välkända svenska smaker som innehåller så mycket feelgoodkänslor och mysiga matminnen..

Ja vi har ju fått flera stoora kantarellleveranser av söta svärföräldrarna så riktigt bortskämda med svamp är vi 2023! Behöver inte irra runt i skogen själva och leta förgäves men det verkar ju på många håll vara ett riktigt svampår så även de  allra mest värdelösa svampplockarna kan lyckas hitta det där gula guldet. Så ut och leta! (Och i inlägget före detta hittar ni mängder med antimyggtips  att använda när ni ska till skogen också så ni vet, TACK för alla dem<3)

.

Solig husmanmiddag serverad i vår pergola! I n t e jättemånga ggr vi suttit här i sommar kan jag lova, tyvärr, men det är så mysigt när vi gör det..

.

Saftiga färsbiffar, kokt  färsk svensk potatis, rårörda lingon, snabbinlagd gurka (äälskar) och en krämig gräddig kantarellsås to die for…

.

.

NÖTFÄRSBIFFAR MED KANTARELLSÅS

4 portioner

,

Du behöver: 1 gul lök, 0,5 dl ströbröd, 0,5 dl mjölk, 1 ägg, 500 g nötfärs, 1 tsk salt, 0,5 tsk nymalen svartpeppar, smör Kantarellsås: 200 g färska kantareller eller trattkantareller, 1 gul lök, 2 msk smör, 3 dl matlagningsgrädde, 1-2 tsk soya, salt och svartpeppar.

Gör så här: Skala och finhacka löken, stek den mjuk i lite smör. Blanda ströbröd med mjölk och ägget och låt svälla 5 minuter. Blanda i det stekta löken, nötfärs, salt och svartpeppar. Forma till biffar och stek tills gyllenbruna. Lägg i en form och täck med folie och ställ i ugnen på 100 grader så de håller sig varma. Tillsätt 1 dl vatten i stekpannan och koka ur alla goda smaker, häll steksyn i en skål och spara. Lägg kantarellerna i torr stekpanna och stek tills vattnet kokat ur svampen, tillsätt smör och finhackad gul lök och stek gyllene. Tillsätt stekskyn, grädde, soya och låt sjuda 5 minuter tills den börjar tjockna. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis, rårörda lingon och snabbinlagd gurka.

.

SNABBINLAGD GURKA

Du behöver: 1/2 dl ättika (24%) 3 1/2 d vatten, 2 1/2 msk socker, 1 gurka, 2 msk finklippt persilja (glömde jag tyvärr!)
salt, vitpeppar

Gör så här: Blanda ättika och vatten. Tillsätt socker och rör runt till sockret har smält. Skiva gurkan med en osthyvel och lägg i lagen. Tillsätt persiljan. Låt stå i minst 30 minuter innan servering. Krydda med en nypa salt och ett par varv med vitpepparkvarnen.

,

Så detta får tisdagsmiddagstipset vänner och vi ses imorgon igen!

.

KRAM

.

.

4 kommentarer till “NÖTFÄRSBIFF MED KANTARELLSÅS

  1. Följer din trevliga blogg, gillar dina recept och eftersom jag fick drygt 2 kg kantareller häromdagen så tänkte jag göra din ”Kantarellpasta” som jag tror du lade ut för c:a ett år sedan, jag har försökt hitta ditt recept, men icke. Snälla, rara kan du la ut det igen. Tack på förhand!/ Majalena

  2. Hej!

    Bara undrar om hur länge den inlagda gurkan kan sparas i kylskåp.
    Tack på förhand
    Anita

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg