BÄSTA SAFFRANSBULLARNA

8g1b5184

Idag har vi fortsatt med att gå all in för julfeelingen här hemma! Med lite härligt ljuvligt doftande saffransbullebak (och JA, H hittade jullådorna till slut! Längst in i garaget stod de och gömde sig. Vilken lycka:)

.

8g1b5205

Det var Beabus och jag som bakade – bästa lilla goaste hjälpredan i köket minsann (och huur gulligt är det inte med snickarbyxor. Love it<3)

.

8g1b5232

Gäller att ha riktigt bra koll så att inte degen blir för lös eller för torr!

.

8g1b5247

Ganska lös ska degen vara – då blir bullarna klart godast. Jag gör saffransdegen, precis som förra året, efter detta suveräna recept (taget från Diana Dontsova):

.

Saffransdeg:

ca 36 bullar eller lussekatter
150 gram smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran
1 jäst
14-15 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl socker
1/2 tsk salt

Fyllning:


250 gram mandelmassa
125 gram rumstempererat smör
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
80 gram vit riven choklad
Stött kardemumma efter smak.

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Blanda i saffranen i mjölkblandningen. Dela jästen i en stor bunke. Häll i mjölkblandningen lite i taget och lös upp jästen.

Tillsätt de torra ingredienserna, ägg och knåda ihop till en deg och arbeta degen i några minuter. Låt degen kännas lite klibbig.

Jäs degen i en bunke under en kökshandduk i 60 minuter.

Lägg upp den jästa degen på bakborden och forma till antingen lussekatter eller kavla ut den till en rektangulär platta. Vill du göra tvinnande fyllda saffransbullar ska du blanda fyllningen förutom kardemumma och choklad. Använd händerna eller en hushållsassistent. När du kavlat ut degen, bre då på fyllningen. Avsluta med lägga på vit choklad och kardemumma. Vik över halva degen och kavla en gång. Skär sedan degen i lika breda remsor, ca 2 cm breda. Gör ett snitt i varje remsa ännu en gång dock inte hela vägen. De ska hålla ihop längst upp. Se bild ovan. Tvinna sedan ”byxbenen” utåt och slå en knut.

.

8g1b5262-2

8g1b5265

Kavla degen med tungan rätt i mun och sen på med massor med mumsig fyllning!

..

8g1b5284-5

Men hur gott!?! Nybakade ljumma saffransbullar kan ju vara det godaste. Tänk på att inte ha bullarna för länge i ugnen, iaf om ni precis som jag gillar att de är så där lite mojsigt degiga i mitten (gillar inte torra bullar eller vanliga Lussekatter helt utan fyllning heller för den delen. Hur kan man komma på en bulle utan fyllning och med två hårda halvbrända russin? Uack och nej tack)

.

8g1b5315

.

Jag bjöd över mamsen och papsen på lite bullfika (kan bara  inte skriva det utan att nämna Solsidan haha,  sååå roligt) Sen gick vi ner till slottet och kollade på Småstaden årliga skyltsöndagsfyrverkeri. Så himla pampigt och tjusigt. Heja Småstaden!

.

.

Nu ska vi kolla på en söndagsfilm , dricka chai och nog mumsa ännu ett par saffransbullar här!

.

.

Ha en mysig söndagskväll så ses vi imorgon!

.

KRAM

.

.

.

22 kommentarer till “BÄSTA SAFFRANSBULLARNA

  1. Måste pröva detta recept! Men är det någon som har tips på vad man kan använda istället för ägg i degen? Har äggallergiker hemma… Funkar No Egg? Ganska ny på det där med att baka utan ägg så lite som att vandra i mörker (hihi) men så kul att pröva nytt!

    1. Kör på utan ägg det blir knappt någon märkbar skillnad. Jag kör däremot vitsirap ist för strösocker det gör degen mycket saftigare . Och knåda degen i 10 min innan ni tillsätter saltet det gör att glutenet i degen hinner utvecklas ordentligt (saltet hindrar detta annars) knåda sedan 7 min till så får ni den perfekta degen 🙂

    2. Borde funka utmärkt utan ägg också. Kanske du får ha i en liten skvätt mjölk istället!

    3. Hej, bakar alltid utan ägg och ofta fungerar det att ta bort det helt när det bara gäller ett ägg annars brukar man generellt ersätta ett ägg med 1 msk chiafrön plus tre msk vatten och låta det stå en stund så det får samma konsistens som äggvita. Äppelmos samt bakpulver är också bra ersättare men allt beror på recept såklart men gällande detta recept kör jag utan. När det gäller bröd som ska penslas brukar lite havremjölk fungera super istället för ägg. Hoppas du fick några tips

  2. Åh så gott! Du har alltid de bästa recpeten på saffransbullar men detta har jag aldrig provat. Tack!
    Undrar så, vart kommer Beas snickisar ifrån?

  3. Så mysigt och fantastiskt gott! Älskar saffransbullar, har redan gjort en sats och det blir minst en till innan jul:)

  4. Spännande med vit choklad. Men framför allt så gillade jag saffranspåsen. Sötaste lilla påsen på länge.

    Receptet sparat.

    Ha en fin dag.
    /Kamilla

  5. Tack för recept! En fråga – skär ni direkt på marmorbordet? Blir det inte repor? Har också marmor men min ser inte så glansig ut så ni har kanske en annan behandling.

    1. Vi tar inte i när vi skär på marmorordet men det är klart att det blir lite repor här och där men det är bara de första reporna som är jobbiga, sen vänjer man sig haha. Det går liksom inte att ha marmor i en barnfamilj om man inte kan acceptera lite repor:) Vi har polerad marmor dvs den blanka varianten som nog kanske är något tåligare.

  6. Det är så roligt med varianter på saffransbröd! Gillar heller inte vanliga lussekatter så värst då de ofta blir lite för torra..
    Kram

  7. Åh det är så mysigt med adventstider! Så fin din silvriga Gloria är i fönster! Önskar dig en fin vecka. Kram Lotta

  8. Håller helt med dig att bullarna måste vara fyllda med någonting!
    Och Petra, saknar verkligen att kunna gå tillbaka och kolla tidigare år/månader på din blogg! Kategorierna där uppe är inte mycket att hänga i julgranen. 😉

  9. Tack för gott recept! En fråga ang ditt kök. Vilket märke är det på det? Väldigt fint!

  10. Hej, var kommer den fina fruktskålen i vitt du har på bänken bredvid matberedaren? Mvh Lena

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg