JAMBALAYA!

.

The hole wide worlds best Jambalaya!

 

.

.

Todeleeeo måndagssötisar!

.

.

Seeent kikar jag in till er idag mina vänner med måndagen den 9:e april har verkligen gått-i-ett. Puh. Varför blir vissa dagar så att de bara går så där himla himla snabbt och man hinna inte med någonting känns det som?

.

Nåväl, en del hanns ju med iaf och en del arbete som samlats på hög blev avklarat och det är skönt (och det dåliga samvetet liite lättare:) Här har jag precis städat klart i köket efter middagen och ska kila upp till de andra och mysa i soffan ett tag innan läggdags (Har hört att senaste Beckfilmen ska visas) men först ska ni får receptet på den där Jambalayan jag gjorde igår för den blev sååå bra! Ni måste bara prova. Och har ni ingen Crockpot så får ni bara helt enkelt skaffa en sån (de är suveräna) Hade ju som sagt aldrig lagat den här rätten förut men jag kan berätta att det är en riktigt mustig kreolsk Louisianagryta med cajunsmak. Som en het och häftig paella med sting ungefär! Letade efter bästa receptet och fann ett amerikanskt (kändes riktigt autentiskt) så jag ger er det. Så får ni fundera lika mycket som jag på vad tex bay leaf egentligen betyder! (Och jag körde 4 timmar på låg effekt på Crockpoten med allt utom riset, räkorna och persiljan som jag hade i precis ni slutet)

.

INGREDIENTS:

3 tablespoons olive oil, divided
2 ribs celery, chopped
1 white onion, diced
3 small bell peppers, cored and diced
1-2 jalapeno peppers, seeded and finely chopped (*more/less to taste, see note below)
4 cloves garlic, minced
2 boneless skinless chicken breasts, cut into bite-sized pieces
1 pound andouille sausage, thinly sliced into rounds
3 cups beef broth
1 (14 ounces) can crushed tomatoes
1 1/2 cups uncooked short grain white rice (you can use brown if you prefer, but you’ll need to cook it separately if you do, otherwise it takes significantly longer to cook than white rice)!
2 tablespoons Cajun seasoning  OBS! Creole seasoning TONY CHACHERE’S finns på ICA

1 bay leaf
1 teaspoons thyme, crushed
1/4 teaspoon cayenne pepper
1 pound raw shrimp, peeled and deveined
(optional) 1 cup thinly-sliced okra
salt and pepper
(optional garnishes: chopped fresh parsley, thinly-sliced green onions, hot sauce)

.

DIRECTIONS:

Heat 2 tablespoons olive oil in a stock pot (or a very large/deep saute pan) over medium-high heat. Add celery, onion, bell peppers, jalapeno and garlic. Saute for about 5 minutes, stirring occasionally, until the vegetables are soft and mostly cooked. Add the remaining 1 tablespoon of olive oil, chicken and sausage, and stir to combine. Continue sauteing for an additional 5 minutes, or until the chicken is no longer pink and mostly cooked. Add the beef broth, tomatoes, rice, Cajun seasoning, bay leaf, thyme, and cayenne, and stir to combine. Reduce heat to medium-low, cover and simmer for about 25-30 minutes, or until the rice is cooked, stirring occasionally. (Don’t forget to stir, or the rice may burn on the bottom of the pan.) Once the rice is tender, add in the shrimp and okra and stir to combine. Let the mixture continue to simmer, stirring occasionally, until the shrimp are cooked and pink. Remove bay leaf and season the jambalaya with salt and pepper and hot sauce and additional Cajun seasoning if needed. Remove from heat. Serve warm with optional garnishes if desired.

 

.

.

Testa gärna detta – mums! Alla älskade maten, tom lille Mauritsplutten (Han visade sig vara helt craazy i Jambalaya)

.

.

Önskar er alla en mysig kväll!

.

.

KRAM

.

.

5 thoughts on “JAMBALAYA!

  1. Såå gott men vilken ”jobbig” rätt! Stod du länge i köket? Det verkar också vara mycket förberedelser med en massa udda ingredienser, men himmelskt gott så kanske värt att lägga tid på?
    Kram från Skåne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *