HELGTIPSET – LAGA WALLENBERGARE!

.

Åh jag är i en sån riktig laga-massa-mumsig-mat-hemma-fas just nu! Tycker det är superkul att leta efter och prova nya recept och rätter. Detta är en riktig höstgrej för mig, det liksom passar så bra att gå all in på maten nu när man är mer hemma och mer inne på kvällarna. Kan gärna stå i timmar och fixa i köket på just helgen, med riktigt skön bra musik i bakgrunden och gärna något gott laga-mat-vin i ena handen. 100% feelgood! Det ni ser ovan svängde jag ihop förra helgen men det får bli den här helgens middagstips – Wallengergare (eller lucnhtips – vi åt detta som härlig lördagslunch). Klassisk lyxig husman igen blev det alltså och s¨ gaaalet gott och liksom mysig mat. Man blir liksom lycklig av Wallengergare! Men det måste vara alla klassiska tillbehör som man får om man går på en riktigt fin svensk krog och glöm inte rikligt med det brynta smöret – det är liksom det som kickar igång den här rätten..

.

.

KLASSISKA WALLENBERGARE

4 portioner

Du behöver: 500 g finmald ljus kalvfärs, 6 äggulor, 5 dl vispgrädde, ströbröd till panering, salt och peppar

Gör så här:  För det första, alla ingredienser skall vara riktigt kylskåpskalla. Kör först färsen ca 1 min i en matberedare med äggulorna och salt och peppar. Häll därefter i all grädde på en gång och kör ytterligare någon min. Skrapa kanterna noga med en slickepott så att allt kommer med. Forma försiktigt 5 lagom stora biffar (ca 2 cm tjocka) med blöta händer och lägg dem sen på ett fat  i kylskåpet medans du gör i ordning potatispurén. Häll sen rikligt med ströbröd i en djup tallrik. Vänd sen försiktigt biffarna i ströbrödet så de får ströbröd överallt (de är rätt lösa i konsistensen och det ska de vara) Smält smöret i två stekpannor. När det slutat fräsa, för mycket försiktigt över biffarna till pannorna. Stek dem ca 3 min  på varje sida så att de får en gyllenbrun yta.

.

LYXIG POTATISPURÉ

Du behöver: 900 g potatis, fast, 2 dl vispgrädde, 2 dl standardmjölk, 200 g smör, muskot, nyriven, salt

Gör så här: Skala och koka potatisen. Koka upp grädde och mjölk under tiden som potatisen börjar bli klar, håll varmt. Häll av och pressa potatisen. Vispa hastigt ihop den med en ballongvisp. Häll ner gräddmjölk och smör och vispa till en fin luftig puré. Smaka av med salt och muskot.

.

.

Till servering: små fina kokta  ärtor, rårörda lingon och brynt smör!

..

Igår hade vi mysig födelsedagsmiddag för H här hemma (Gjorde bla en riktigt smarrig dubbelmarinerad fläskfilé som också kommer på recept!) och då var mina föräldrar här en sväng och et var så mysigt att se dem. De bor ju på Gotland den mesta tiden numera så vi ser dem inte för ofta om man säger så:) Hur som helts så hade mamma med sig massa jättefina färska fikon från fikonträdet på gården som jag måste ta hand om nu och har någon något riktigt bra fikontips kanske?:) 

.

Ha nu en finfin freedag! (Här blir en tur till gymmet och sen riktigt mycket fredagsmys)

.

KRAM

.

 

4 kommentarer till “HELGTIPSET – LAGA WALLENBERGARE!

  1. Tack för receptet! Wallenbergare är en riktig favorit hos mig så det här receptet ska jag testa. Tycker också om att laga mat och testa nytt. Ha en fin helg!

  2. Trevligt med dina goda recept! Jag skulle så gärna vilja att du lägger ut, plockar fram ditt ljuvliga recept på pasta med kantarellsås, jag har sökt men hittar det inte (Jag vet, men mina datakunskaper är bristfälliga, men jag är ju född på 40-talet.. så jag borde bli förlåten?) Tack på förhand!

  3. Men tack Gullhjärta, har blivit med 2 kg kantareller som jag rensat, förstekt och frusit in, en del ska bli till ”kantarellpasta” och lite har vi ätit toast av redan. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg